Nazaj na vrhnjo stran: Program 1. dan (15. marec 2022)

Potovanje v virtualni svet

Traveling around the virtual world

Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi

Povzetek

Namen prispevka je spodbuditi učitelje in starše, da bodo razmišljali o varnosti na spletu svojih otrok in pogovor o tem vnesli v učne načrte in družinske pogovore. Samo tako lahko otroke zavarujemo pred nevarnostim, ki jih splet lahko predstavlja.
Dandanes namreč ni več pomembno iz kje prihajamo. Iz majhnih ali velikih držav, majhnih ali velikih krajev … Za internet majhni kraji ne obstajajo več. Dostopen je skorajda povsod in dostopen je ves čas. Zato je naloga staršev in učiteljev, da splet poznamo in ga raziskujemo. Tako bomo svoje otroke varno popeljali na virtualno pot. Tako jih bomo pripravili, da bodo razmišljali o svoji spletni identiteti, o varnosti na spletu, o vplivu spleta na njihovo življenje. Splet je namreč postal enakovreden realnemu življenju. Všečki, pohvale, komentarji štejejo enako kot besede v resničnem življenju. Tisti, ki delamo z otroki, moramo nujno poznati dobre in slabe plati spleta. Le tako lahko naučimo otroke, kako postati pametni in odgovorni uporabniki le-tega.
V predavanju bodo praktično predstavljene učne strategije, dejavnosti in ugotovitve, ki jih je učiteljica preizkusila s svojimi učenci. Govor bo o spletnem nadlegovanju, spletnih izzivih, deljenju osebnih podatkov in drugih nevarnosti, ki prežijo na otroke na spletu.

Ključne besede: varnost na spletu, učne strategije.

Viri: